This site is supported by the advertisements on it, please disable your AdBlocker so we can continue to provide you with the quality content you expect.

Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Amplitube 2 crap......

Discussion in 'Andy Sneap' started by jesterroot4, Sep 18, 2007.

  1. jesterroot4

    jesterroot4 Member

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Messages:
    450
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Croydon (south london) UK
    so i forked out sbit of money thinking it would wicked! but no..


    i spent hours fiddling with the setting and amp settings and everything.. and my recordings still sound like shite....

    does any one have any good setting or anything?

    cheers!
     
  2. tarnationsauce2

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Messages:
    116
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    I wouldn't be so fast at pointing the finger at Amplitube.
    Sure, it isn't as good as the real deal. But it does net results that are far from "crap".

    What's your signal chain?

    Also, I notice you say "still sound like shite". Do you mean that you've been having trouble with recorded guitar tone? I have no clue how much experience you have with recording guitar, or mixing in general. but I know when I first started I had unrealistic visions of what guitar would sound like when solo'd. What really matters is how it sounds in the mix.

    I don't know, just some thoughts.
     
  3. Jarkko Mattheiszen

    Jarkko Mattheiszen The FU guy.

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Lappeenranta, Finland
    I've got some decent results, but nothing great. Nothing better than "yeah, it sounds ok for a plugin", actually.

    Off the top of my head, try using the Rectifier model, but put the free Guitarsuite Tubescreamer plugin before Amplitube, and disable the built-in cab modeling. Use Guitarhack's impulses instead.

    ADD:
    Here's probably the best I've got out of it: http://www.syliin.com/jarkko/amplitube.mp3
    I really don't dig the tone. IMHO Revalver MKII beats the crap out of it when speaking hi-gain tones.
     
  4. Kazrog

    Kazrog CEO/CTO, Kazrog, Inc.

    Joined:
    Mar 6, 2002
    Messages:
    5,539
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    California
    LOL...

    Maybe someday I will give you guys my settings...

    muhahahahahaaa
     
  5. Jarkko Mattheiszen

    Jarkko Mattheiszen The FU guy.

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Lappeenranta, Finland
    C'mon, don't be a cocktease! :D Got any clips of your Amplitube 2 stuff?

    BTW, I fucking love Backmask for what I've heard. Nice job.
     
  6. tarnationsauce2

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Messages:
    116
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
  7. Jarkko Mattheiszen

    Jarkko Mattheiszen The FU guy.

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Lappeenranta, Finland
    Thanks for noticing, CuteFTP had took a crap on me :) It's fixed now.
     
  8. Metaltastic

    Metaltastic Member

    Joined:
    Feb 20, 2005
    Messages:
    19,931
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    36
    Damn dude, sounds pretty killer (though I think the drums are a big part of that). Still though, kudos
     
  9. Jarkko Mattheiszen

    Jarkko Mattheiszen The FU guy.

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Lappeenranta, Finland
    Thanks! I still prefer RevII, though. The clip I posted sounds scratchy and the palm mutes are too loose and undefined, no matter how tight I tried to bash them :)
     
  10. Torniojaws

    Torniojaws They call me Juha

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Espoo, Finland
    I find that most guitar amp emulators can sound decent when playing slow and medium tempo stuff, but when it comes to shredding and fast palm mutes, emulations are still a helluva long way from sounding as good as a well done real thing.
     
  11. Robbie Hollywood

    Robbie Hollywood Supreme Chancellor

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I'm in the same boat as jester. I joined this forum in search of Amplitube 2 settings. I haven't found anywhere online to download any. So who wants to share?
     
  12. BattleTits

    BattleTits Member

    Joined:
    Aug 21, 2007
    Messages:
    68
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    You can make it sound real nice..first off, use a ts9 pedal tracking into it. Dont use the speaker emulations in it, use impulses...also use an EQ pedal in the program to boost highs. It can sound good, you need to tweak it.
     
  13. reneisgod

    reneisgod Rene

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    925
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Scotland
    I done a test actually ill post this later !

    I used

    esp viper (active emgs) - ts-9 - 5150 - and tested it with the following

    1 amplitube cab sim

    2 impulse (guitarhack mesa)

    3 impulse (burny krank)

    no shit the amplitube 2 cabs actually triumphed with this set-up, the sound compared to the impulses
    is dead crispy and fuller soundin, but again depending on what ur feeding into the cab emu/impulses
    your going to get different results but id def never recommend using the pre amp emulations that
    come with software programs such as amplitube 2, guitar rig I think thats where they fail


    anyways ill def post this clip later on tonight and you guys will hear what im talking about
    maybe this will encourage more people to give this a try and change ur opinion on amplitube 2 being crap.

    cheers
     
  14. Jarkko Mattheiszen

    Jarkko Mattheiszen The FU guy.

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Lappeenranta, Finland
    Check out http://www.guitarampmodeling.com/ , they have a subforum for Amplitube 2 presets.
     
  15. Kazrog

    Kazrog CEO/CTO, Kazrog, Inc.

    Joined:
    Mar 6, 2002
    Messages:
    5,539
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    California
    Before I post presets - let me say that I've found that Amplitube sounds best when paired with impulses. I don't like their cab sims as much as the impulse I made of my Mesa cab, for example. Maybe that bit of advice will help some of you.
     
  16. nwright

    nwright Member

    Joined:
    Apr 19, 2005
    Messages:
    3,096
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New Castle, Indiana
    But isn't that a big reason for using these in the first place?
     
  17. reneisgod

    reneisgod Rene

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    925
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Scotland
  18. noarin

    noarin Producer / Engineer

    Joined:
    Apr 16, 2006
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I tried out some settings on amplitube 2 as well today,
    If you like I could share the amplitube preset and the eq settings!

    any suggestions on making this sound better?
    it's 1x amplitube L and 1x amplitube R (Gibson Les Paul Studio -> Firepod Instrument input) used with the ala_sneap Harley Benton impulse and some eq

    http://www.sneapforum.celtiaproductions.co.uk/Noarin/amplitube.mp3

    - Rob
     
  19. fremen

    fremen Old newbie

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Banana Republic of Mauritius
    Happy A2 user here, with guitar hack impulses and C4 on the bus. Samples soon.
    don't forget to set Amplitude 2 to 64 bits sampling, there's a little bottom on lower part of the program for your preferences.
     
  20. jesterroot4

    jesterroot4 Member

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Messages:
    450
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Croydon (south london) UK
    grrr everyone has the C4 compresser.. but its like £200, i cant afford it just yet.. lol i have so much more to save up for and no income lol
     

Share This Page