This site is supported by the advertisements on it, please disable your AdBlocker so we can continue to provide you with the quality content you expect.

Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

How you guys get 16+ pres

Discussion in 'Backline' started by Ericlingus, Mar 25, 2015.

  1. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Hey guys I was wondering what you guys are doing to get more than 8 inputs for recording drums or whatever. What are your methods for getting that many pre amps? I have a Saffire Pro 40 with ADAT so I plan on expanding it with probably the Behringer ADA8200. Do you know if it's possible to expand it beyond 16 inputs? Could I then use the ADAT in on the ADA8200 and hook up another Behringer or ADAT preamp like the Focusrite Octopre? What is the limit of inputs that you could get with my Saffire Pro 40 unit?
     
  2. MrBongo

    MrBongo idiot at work

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    304
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Ruhrpott Germany
    one ADAT / Toslink can handle up to 8 channels at 44.1khz/24bits. 48khz as well, never used that myself though.
    So you either need an interface with more than one ADAT input (eg. RME digiface), or a cascade of multiple interfaces.
     
  3. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Would another Saffire work and then have a octopre connected ADAT for a total of 24 inputs?
     
  4. jeid

    jeid Terribad

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Messages:
    1,966
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Scotland
    Any reason for needing 24ins?

    I just Googled the manual and it had a whole load of link up options/possibilities.
     
  5. JeffTD

    JeffTD Senhor Testiculo

    Joined:
    Sep 29, 2004
    Messages:
    12,582
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Los Angeles, CA
    Lots of interfaces have more than 1 ADAT in; with a FireFace800, for instance, you get 4 pres, 6 additionional line-ins (or 10 line-ins total), 2xADAT in/out for an extra 16 ins, and SPDIF for 2 more leaving you with 28 total inputs for pres.

    With the Focusrite, it might be possible to daisy chain with another of the same unit via FireWire, or creating an aggregate device of the two if you're in OS X.

    Quick googling turned up this: https://www.gearslutz.com/board/music-computers/633452-daisy-chaining-saffire-pro-40-a.html
     
  6. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    what about using an octopre of something that has ADAT to connect with the Saffire and then plug in another ADAT device into the Octopre?
     
  7. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    what are you guys using for your mic pre amps and how many do you have?
     
  8. JeffTD

    JeffTD Senhor Testiculo

    Joined:
    Sep 29, 2004
    Messages:
    12,582
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Los Angeles, CA
  9. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    I guess the only way would be to run two saffires and then an adap pre amp? Not that important anyway. I don't imagine needing more than 16 channels
     
  10. GeertSamuel

    GeertSamuel Member

    Joined:
    Jan 29, 2006
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    Nieuw-Buinen, The Netherlands
    If you want it cheap. Get a second hand MOTU 2408 + Pci-X card. Gives you 3 slots of ADAT in and out.

    I have a motu 2408 running as follows:
    - 1 ADAT in/out connection with Apoge Rosetta 800 which is connected to my lunchbox with assorted gear
    - 1 ADAT in from RME Octamic
    - SPDif TC Electronic Finalizer

    Next to that the PCI 424 has the option for an extra motu device, in my case a 1224
    8 - analog inputs from SM PRO Audio PR8E..just in case I need extra inputs.
     
  11. cfh11

    cfh11 Member

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    604
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Boston, MA
    i have never found myself needing more than 12-16 simultaneous inputs
     
  12. kvoid

    kvoid Member

    Joined:
    May 27, 2008
    Messages:
    626
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
  13. Trevoire520

    Trevoire520 Member

    Joined:
    Mar 24, 2007
    Messages:
    5,055
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Fife, Scotland
    Yeah you just need an interface with 2 ADAT inputs.

    I find it quite common to go past 16 inputs during drum recording or on live sessions.
     
  14. Ericlingus

    Ericlingus Prettiest Hair Around

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    well live recordings are exactly why I think I may need 24 inputs in the future. That's a long way from now anyways. 16 will do me just fine even if I do have to do some recordings live.
     

Share This Page