This site is supported by the advertisements on it, please disable your AdBlocker so we can continue to provide you with the quality content you expect.

Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

How many projects?

Discussion in 'F.O.H.' started by hughisonfire, Jun 26, 2011.

  1. hughisonfire

    hughisonfire New Metal Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hey guys,
    I was wondering when people record albums etc, do they make a new project for every song? and if so how do you keep everything sounding consistent through the album? thanks
     
  2. mva801

    mva801 Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    1,875
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    38
    First off, bookmark the search page:

    http://www.google.com/cse/home?cx=007593470310830667409:4qw46y8lnza

    A quick search for "songs project file" yields a dozen threads about it.

    But to answer your question, one song per file for me. easier to deal with as each song usually has its own little touches that require additional tracks, so track numbers would start getting ridiculous if you keep it all in one session. I've also seen a few threads here about guys having issues with computers slowing down when running big ass sessions that contain a lot of songs. (Seem to remember someone on Reaper having an issue with that)

    Anyway, in Pro Tools, it has a session import feature wich allows you to import the exact same mix settings for different projects, so it's really easy to keep everything consistent. I know Logic has a similar function. Dunno about the other DAWs
     
  3. MaellaJohn

    MaellaJohn Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Florida, United States
    That's easily done by taking the completed mix for one song, deleting all the sounds off the tracks, and saving it as another project file. Sort of like a template. I doubt that's not common sense, but I felt like posting that for people. :]

    As for the topic, in the past, I've recorded in separate projects for each song. And after I get all the tracking done, I'd load them into one big project for mixing, but that's usually because I like to make the stuff I work on gapless, and I like to put cool transitions in there. :)
     
  4. AeternusEternus

    Joined:
    Oct 8, 2008
    Messages:
    601
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    the last thing you want to do is delete the audio and save as

    save as and then delete the audio

    save as is really really really fucking close to save

    for which there is no undo
     
  5. 006

    006 Member

    Joined:
    Jan 10, 2005
    Messages:
    8,955
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Cubase has a Project Template feature, it's exactly as it sounds - template of the tracks/mixer/plugs/all settings. Usually it's one project per song. However, the last two bands I worked with I actually did everything in one big project. It ran fine for me on my iMac (quad i7).
     
  6. cent73

    cent73 Member

    Joined:
    Jul 19, 2004
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Cubase user here as well, I don't use templates, though. I just save the mixer setting but not to a single file. I've learned to save groups of instruments. Since the songs may differ in their instrumentation and the number of tracks it's easier to save & copy a drum group, rhythm guitar group, basic effects group, etc.
     
  7. -Noodles-

    -Noodles- 3 Initals Mixer

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Messages:
    1,168
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    I copy the mixer window into each session.

    If it's under 5 songs, I usually track in one session - copy all the audio into a new session (per song) then remove from original session.

    I really don't like mixing in one session, I like each song to be approached in its own way. If I want to copy tones over, I'll just copy.
     
  8. MaellaJohn

    MaellaJohn Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Florida, United States
    Haha, good point. I suppose saving it as a template for Cubase would be better then, but I've never bothered with that yet.
     
  9. hughisonfire

    hughisonfire New Metal Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    haha thanks for the bookmark suggestion dude.
    and template sounds like a good idea :)
    thanks everyone
     
  10. Fox Mulder

    Fox Mulder The Truth Is Out There

    Joined:
    Jan 22, 2009
    Messages:
    2,207
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    For EP's I just track the whole thing into one session, carefully monitoring the tempo/signatures. Automations can be a pain in the a** though, at least for me.

    Edit: For albums, well - I use PT's Import Session Data feature.
    I don't have a 10,000rpm HDD, and no RAID either. I'm scared of the consequences if one of my HDDs fail.
     
  11. Scott Horner

    Scott Horner Scottimus Maximus

    Joined:
    Sep 29, 2009
    Messages:
    713
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Decatur/DFW, Texas
    Definitely use the template function in Cubase. As mentioned, be VERY weary of deleting the audio and saving as a new project. Also, be sure and take notice of the pool folder when trying the save as trick. If you delete unused media make sure you have reset your pool record folder for the new project.
     

Share This Page